Lithuanian Chinese (Traditional) English French German Japanese Norwegian Polish Russian Swedish

 

Vairuoti gali visi – svarbu tinkamas automobilis

Šeštadienį, spalio 17 dieną, Alytus virto automobilininkų miestu. Čia ne tik vyko paskutinės šių metų LAS (Lietuvos automobilininkų sąjungos) taurės ralio varžybos – „Alytaus ruduo 2015“, bet ir pristatytas modernus žmonėms su negalia pritaikytas automobilis.

Negalia ‒ ne kliūtis

Gintaras Šalkauskas – Neįgaliųjų ugdymo ir lavinimo centro „TU GALI“ direktorius ir daugkartinis automobilių varžybų dalyvis. 1997 metais vyras pateko į avariją. Jos metu jam lūžo stuburo slanksteliai. Nuo tada vyras nevaldo žemiau krūtinės esančio savo kūno, todėl juda neįgaliojo vežimėliu. G.Šalkauskas sako, kad žmonėms su judėjimo negalia pritaikyto automobilio pristatymas yra tęstinio projekto dalis.

„Pernai su Rolandu Dovidaičiu vykdėme projektą „Saugaus eismo karavanas“, o šiemet, tik jau kitu pavadinimu ‒ Neįgaliųjų vairavimo įgūdžių tobulinimas“, projektą tęsiame.“ Anot Lietuvos Automobilių klubo (LAK) prezidento R. Dovidaičio, projektų tikslas ‒ parodyti visuomenei ir negalią turintiems žmonėms, kad negalia nėra kliūtis vairuoti, dalyvauti varžybose, integruotis. „Judėjimo negalią turintis žmogus gali dar geriau vairuoti negu sveikieji. Esu laimėjęs varžybas ir tarp sveikųjų. Pavyzdžiui, „Tarzanijos taurę 2013“. „Dzūkijos taurės“ klasėje M2000+ tarp sveikųjų 1 ir 3 etapuose laimėjau pirmą vietą. Svarbu turėti lygiavertį arba pranašesnį automobilį, nes atvažiavus su prastesniu nei visų kitų nieko ir tikėtis negali. Vienintelis trukdis varžybose su sveikaisiais ‒ netinkamas automobilis.“

Automobilis tinkamas ir lenktynėms

Visuomenei pristatytas žmonėms su judėjimo negalia pritaikytas ir lenktynėms tinkamas BMV 330 automobilis. Paklaustas, kuo ypatingas jo automobilis, Gintaras Šalkauskas kukliai atsakė: „Niekuo“ ir tik vėliau ėmė vardyti jo pritaikymus. „Automobilyje įrengtas modernus rankinis valdymas. Toks automobilio valdymas jau leidžia dalyvauti lenktynėse. Akceleratoriaus rankena ‒ kaip motociklo. Pavarų aukštinimas ir žeminimas reguliuojamas mygtukais nykščio prisilietimu.“ Pritaikymus sugalvojo pats G.Šalkauskas, o įgyvendinti idėjas padėjo mechanikai. „Išbandęs automobilį, buvau labai patenkintas.“

Alytiškiams pristatytas automobilis startavo ir ralyje „Alytaus ruduo’15“. Deja, ralio Gintaro Šalkausko ir Evelinos Drilingienės ekipažui baigti nepavyko. „Ankstesnėse varžybose sekėsi puikiai, o šį kartą kaip tyčia įveikėme tik 3 greičio ruožus, 4-ajame sulūžo greičių dėžė. Tai nebuvo netikėta, nes ketvirtadienį sugedo reduktorius. Penktadienį šiaip ne taip prisiprašiau, kad meistrai man sutvarkytų automobilį. Vieną mazgą sutvarkė, bet pasirodo, kad ir kitas jau buvo nekoks. Po sekmadienio treniruotės jaučiau, kad kažkas negerai, kad gali kilti problemų. Prašiau meistrų, kad pakeistų ir greičių dėžę, bet laiko nebebuvo. Tikėjomės, kad tai dėl reduktoriaus, bet, pasirodo, ne. Ralyje startavau ir važiavau atsargiai, kad tik atlaikytų visą trasą. Buvo akivaizdu, kad neatlaikys, kad ir kaip važiuočiau, bet vis tiek tikėjausi.“

„Alytaus ruduo 2015“ nugalėjo Vyčio Pauliukonio ir Audroniaus Gulbino ekipažas, antrąją vietą užėmė Kęstutis Bielevičius ir Tadas Zdanavičius, trečiąją – Jordanas Dirgėla ir Aurimas Kučinskas.

Sužinoti turi kuo daugiau žmonių

R.Dovidaitis sako, kad daro pristatymus žmonėms su negalia. „Juose demonstruojame, kaip galima pritaikyti automobilį, parodome partnerius, kurie gali pritaikyti transporto priemonę, žmonės gali gauti ir patarimų. Matome, kad žmonės į mūsų akcijas žiūri su dideliu entuziazmu. Smalsesnis žmogus pats prieina ir išsikamantinėja iki smulkmenų, bet yra ir tokių, kurie nedrįsta ar tingi klausti. Todėl visada turime paruošę bukletų, kad reikalingą informaciją gautų visi.“ R.Dovidaitis sako, kad akcijas stengiasi priderinti prie kitų renginių ‒ kad jose apsilankytų kuo daugiau žmonių, todėl Alytuje prisiderino prie Alytaus rudens ralio.

Pristatytas itin lengvas neįgaliųjų vežimėlis

Renginyje pristatytos ir naujovės. Kompanija „Teida“ atvežė itin lengvų vežimėlių neįgaliesiems. R.Dovidaitis teigia, kad juos dviem pirštais galima įsikelti į automobilį. „Žinoma, jie brangūs, todėl stengiamės bendrauti su Lietuvos paraplegikų asociacija ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Bandome gauti finansavimą, kad galėtume padėti žmonėms su judėjimo negalia įrengti pasisukančias automobilio sėdynes“, – teigia Lietuvos automobilių klubo prezidentas.

„Mes tikrai nenuleisim rankų, ir šiuo pristatymu viskas nesibaigs. Turime didelių planų kitiems metams“, ‒ sako R.Dovidaitis.

Straipsnis iš www.lrytas.lt